Jótanácsok a karácsonyi vásárláshoz


A karácsony az ajándékozás időszaka. De bármilyen ajándékról legyen is szó, akár boltból, akár webáruházból választunk, gondosan és tudatosan tegyük azt, éppen azért, hogy elkerüljük azokat a kellemetlenségeket, amelyek egy vásárlás során esetleg érhetnek bennünket. Egy kis odafigyeléssel, utánajárással nem fogunk csalódni a kiválasztott ajándékban, ehhez adunk egy kis segítséget az alábbi jó tanácsokkal:

Vásárlás előtt, az ünnepek közeledtével:

 • különösen fontos, hogy körültekintően, tudatosan vásároljunk! A hiper- és szupermarketek, bevásárlóközpontok, termékbemutatók vonzó ajánlatai, csalogató reklámjai megtévesztőek is lehetnek

 • olvasson el mindent figyelmesen, szánjon időt az áttanulmányozására az aláírandó dokumentumoknak, szerződésnek! Mindig tanulmányozza át a termék használatára vonatkozó leírást.

 • minden esetben őrizze meg a vásárolt termék, szolgáltatás igénybevétele során kapott számlát/blokkot, jótállási jegyet, hiszen számla/blokk hiányában reklamációs igényérvényesítésre nincs lehetőség.

 • karácsonyi ajándéknak szánt termék esetében jó, ha előre tájékozódunk az adott kereskedőnél, hogy ha esetleg nem fog tetszeni a megajándékozottnak, ilyenkor mit lehet tenni, kicserélik-e vagy sem, ugyanis a kereskedő csak gyári hiba esetén köteles erre (a nem jó méret pl. nem minősül gyári hibának).

Ha hitelből vagyunk kénytelen vásárolni:

 • tanácsos a hitelszerződés megkötése előtt a hitel típusáról, a hitel teljes összegéről, a kamatokról, a THM-ről, futamidőről stb. minden információt beszerezni és megkérdezni, főleg azt, hogy mennyi lesz a havi törlesztő részlet, belefér-e a havi kiadásunkba.

 • a megvásárolni kívánt termék kiírt reklámja nem tartalmaz mindig minden információt, ezért a hitelszerződés aláírása előtt olvassuk el azt, ha valamit nem értünk, nem vagyunk biztosak egy-két dologban, merjünk kérdezni a hitelt nyújtó pénzintézet munkatársától.

Ha webáruházból (online) vásárolunk:

 • mivel nagyon rizikós az internetes vásárlás, ezért tanácsos leellenőrizni az adott webáruházat. Amennyiben több negatív referenciát tartalmazó információt találnak a webáruházról, az jó okot adhat a fokozott körültekintésre, és tanácsos az oldalt működtető cégnek is utánanézni az alábbi weboldalon: www.jogsertowebaruhazak.kormany.hu/index.html .

 • érdemes a weboldalon közzétett általános szerződési vagy felhasználási feltételeket (ÁSZF) is áttanulmányozni

 • az utánvétes vásárlást részesítsük előnyben, hiszen ha előre utalás történik, nem biztos, hogy a terméket megkapjuk!

Vásárlás után:

 • ha hibás az üzletben vásárolt termék, akkor a blokkal együtt azonnal vissza kell menni az üzletbe, ahol a minőségi kifogást intézni fogják

 • jótállásos, azaz tartós fogyasztási cikk (pl. br. 10.000 Ft vételár felett megvásárolt órák, mobiltelefonok, tv-k, hűtők stb.) esetén a vásárlásról vagy az üzembe helyezéstől számított 3 munkanapon belül lehet csereigényt érvényesíteni, ha a hiba a rendeltetésszerű használatot akadályozza.

 • a nem jótállásos termékek (pl. cipők, ruházati termékek) esetén 2 év a szavatossági idő, ami idő alatt lehet szavatossági igényt (pl. javítás, csere, árleszállítás, elállás a szerződéstől) érvényesíteni

 • ha webáruházból vásárolunk, a termék kézhezvételétől számított 14 munkanapon belül indokolás nélkül el lehet állni a vásárlástól, egyébként a Ptk. szerinti szavatossági jogokkal (javítás, csere, árleszállítás, elállás a szerződéstől) lehet még élni

 • ha külföldi webáruházból vásárolunk az EU területéről, az esetleges jogvita esetén kizárólag a Budapesti Békéltető Testület jogosult az eljárás lefolytatására (www.bekeltet.hu), és amennyiben a vásárló a fogyasztói jogvitát online szeretné lefolytatni és rendezni, azt megteheti a http://ec.europa.eu/odr alatt található online vitarendezési platformon keresztül/.

 • belföldi jogvita esetén az összes magyarországi békéltető testület illetékes, azonban az elsődleges illetékesség mindig a fogyasztó lakóhelyéhez igazodik.

Bármilyen fogyasztói panasza van, forduljon a fogyasztóvédelmi békéltető testülethez!

Elérhetőségünk: www.baranyabekeltetes.hu/kapcsolat/

Kérelem benyújtása: www.baranyabekeltetes.hu/kerelem-benyujtasa/