Termékbemutatós csalás: 52 ember vert át több száz nyugdíjast


Ötvenkét ember ellen emelt vádat az ügyészség idősek sérelmére elkövetett csalássorozat miatt Szombathelyen – tájékoztatta a Vas Megyei Főügyészség hétfőn az MTI-t.

Simon József főügyész közölte: egy bűnszervezet tagjai 345 idős embert csaptak be. Termékbemutatókon gyógyhatásúnak mondott, de gyógyhatás kiváltására alkalmatlan eszközöket adtak el nekik, amivel összesen 94 millió forint kárt okoztak a sértetteknek.

A vádlottak Budapesten, Tatabányán és Győrben telefonos ügyfélközpontokat működtettek, telefonon ingyenes „egészségügyi felmérésre” hívták meg az embereket.

Szombathelyen, Pécsen, Miskolcon, Szegeden, Kecskeméten és Érden is tartottak színlelt állapotfelméréseket, amelyek után közölték a sértettekkel, hogy súlyos betegségben szenvednek, de ha megvásárolják az általuk felkínált eszközöket, betegségük javulni fog.

A vádlottak ilyenkor általában fehér köpenyt viseltek, nyakukban fondendoszkóp volt, amivel azt a látszatot keltették, hogy a termékeket ajánló személy orvos vagy legalábbis egészségügyi dolgozó. Azt állították, hogy az általuk kínált terápiamatrac, alvásgarnitúra, légtisztító, lágylézerkaróra, valamint különböző masszírozókészülékek alkalmasak a sértettekkel elhitetett súlyos, életveszélyes állapot kezelésére, gyógyítására.

A Szombathelyi Járási és Nyomozó Ügyészség negyvenöt embert bűnszervezetben elkövetett többrendbeli csalás, hetet pedig közokirat-hamisítás bűntettével vádol.

források:

http://www.borsonline.hu/aktualis/termekbemutatos-csalas-52-ember-vert-at-tobb-szaz-nyugdijast/164896 ,

https://rtl.hu/embed/1287648?fbclid=IwAR1TfLZjDcOjpPEKS9D8e3Yir9UdHhQqjpr3b7gEYpVOkIVVStlX0kVjUSU

A Baranya Megyei Békéltető Testület 17 ügyben járt el, amelyekben – a Pécsett is megrendezett – hamis termékbemutatókon vásárolt termékek vételárának a visszatérítését kérelmezték a fogyasztók. A békéltető tárgyalásokon a csalássorozatot elkövető vállalkozás meg sem jelent, a fogyasztók igényét pedig minden esetben elutasította. Az eljárások során kiderült, hogy a vállalkozás sorozatos törvénysértéseket követett el a termékek értékesítése során, ezért a Testület rendre a vételár visszatérítésére hívta fel a vállalkozást. A hatósági- és büntetőeljárás alá tartozó törvénysértések tekintetében pedig a Testület tájékoztatta a rendőrséget és a fogyasztóvédelmi hatóságot.

Bízunk abban, hogy a fent ismertetett vádemelés eredményeképpen a kíméletlen csalássorozat megfelelő módon szankcionálásra kerül. A széleskörű érdeklődésre számot tartó ügy a fogyasztókat is nagyobb körültekintésre, óvatosságra inti.